Fysio Fitness Belfeld

MC Kenzie therapie

Fysiotherapie

McKenzie therapie Onderzoek en behandeling bij nek- en rugpijn

Een wetenschappelijke onderbouwde vorm van fysiotherapie en oefentherapie

De McKenzie therapie methode (MDT) is bekend geworden door de goede en zekere resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. MDT is een wetenschappelijke onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie en oefentherapie.

Patiënten zijn vooral blij met de duidelijkheid en eerlijke prognose:

  • Snel resultaat
  • Duidelijkheid wat je wel en niet moet doen
  • Eerlijkheid in prognose
  • Wetenschappelijke onderbouwing
  • Zelfstandigheid

De behandeling bij nek- en rugpijn volgens de McKenzie methode!

McKenzie is een onderzoek- en behandelmethode die gebruik maakt van richting specifieke oefeningen die u zelfstandig kunt blijven doen. Indien nodig wordt dit ondersteund door manuele mobilisatie technieken. MDT is daarmee vooral bekend om de snelle, effectieve en duurzame behandeling bij schouder-, knie-, nek- en rugklachten.

Onderzoek

De behandeling begint met een uitgebreid geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hiermee een duidelijk beeld van de mechanische klacht ontstaat. Bij sommige klachten treedt hierbij het zogenaamde centralisatiefenomeen op. Dit centralisatiefenomeen is het terugbrengen van de pijn onder invloed van houding en/of beweging naar het centrum van de rug. Dit fenomeen is baanbrekend geweest bij de onderzoeksmethode van lage rug- en nekklachten. Na het onderzoek kunnen wij duidelijk aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met MDT.

De behandelstrategie

Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘onafhankelijkheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen jouw klachten zelf weg te nemen om het herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

Betrouwbaarheid

MDT is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele en oefentherapie gebruikt.

Onze McKenzie Therapeute Janneke Melssen

Voor meer informatie kunt u terecht op de McKenzie website:

http://www.mckenzieinstitute.org/benelux/nl_NL/

© 2020 Fysio Fitness Jansen & Stammen